SZERVIZ, ONLINE SEGÍTSÉG

TEL/FAX: +36-1/242-2306

Mobil: 

+36-20/9434-868

+36-20/9434-850

E-mail: info@ppbszerviz.hu

Hibabejelentés: minden nap 8-20 óra között

Facebook

Megosztás

Szavazás

Milyen a jó pénztárgép?

Szavazok

VISSZÁRU BIZONYLAT

A pénztárgépes rendelet értelmében a pénztárgépen kötelező a Visszáru bizonylat kiállításának lehetősége.

A Visszáru bizonylat jellemzően akkor szükséges, amikor például hibás árut kell visszavenni, vagy az ügyfél eláll a vásárlástól.

A visszáru bizonylathoz meg kell adni a visszáruzni kívánt, eredeti bizonylat adatait, a vevő adatait, majd be kell billentyűzni az eredeti bizonylat tételeit, tehát ezen adatokra mind szükségünk lesz a bizonylat elkészítéséhez.

A visszáru bizonylat 2 példányban készül. Az első példány az eladó példánya, a második példány a vevő példánya.

Használata:

VISSZÁRU BIZONYL. menüpont kiválasztása, alap (dátum, óra) állapotban KEZELŐ/MENÜ gomb 1x, jobbra nyíl 2x, TL/KÉSZPÉNZ 

A pénztárgép kéri az eredeti bizonylat adatait:

 • EREDETI B. KELTE: a nyugta keltét ÉÉHHNN formátumban kell megadni 6 számjeggyel a számbillentyűket használva, majd TL/KÉSZPÉNZ
 • EREDETI AP SZÁMA: a bizonylat alján található AP számot kell A01412345 formátumban beütni, hagyományos SMS írási módszerrel, a szám billentyűket használva, majd TL/KÉSZPÉNZ
 • EREDETI B. TÍPUSA: a típust LE/FEL nyilakkal lehet választani NY – nyugta, SZ – egyszersített számla közül, a NY-t válaszuk, majd TL/KÉSZPÉNZ
 • BIZONYLATSZÁM: a bizonylat alján jobb oldalon található bizonylatszámot 1234/12345 formátumban kell beütni a számbillentyűket használva a "/" jelet automatikusan kirakja a gép, majd TL/KÉSZPÉNZ

Ezt követen az OK KIVÁLASZTÁSA feliratnál a LE/FEL nyilakkal ki kell választani a visszáruzás okát, majd TL/KÉSZPÉNZ

         OK KIVÁLASZTÁSA:

 1. hibás áru
 2. ügyfél elállása
 3. egyéb

Ezt követen a pénztárgép bekéri a vevő adatait:

 • CÉGNÉV/NÉV: a vevő nevét SMS szerűen, számbillentyűket használva kell megadni, majd TL/KÉSZPÉNZ
 • IRÁNYÍTÓSZÁM: az irányítószámot számbillentyűket normál módon használva kell megadni, majd TL/KÉSZPÉNZ
 • TELEPÜLÉS: a település nevét SMS szerűen számbillentyűket használva kell megadni, majd TL/KÉSZPÉNZ
 • KÖZTERÜLET NEVE: a közterület nevét  SMS szerűen számbillentyűket használva kell megadni, majd TL/KÉSZPÉNZ
 • KÖZTERÜL.JELLEGE: a közterület jellegét SMS szerűen számbillentyűket használva kell megadni, majd TL/KÉSZPÉNZ
 • HÁZSZÁM: a házszámot SMS szerűen számbillentyűket használva kell megadni, majd TL/KÉSZPÉNZ
 • ADÓSZÁM:
 • ha vevőnek van adószáma, akkor azt kötelező megadni, 12345678-1-12 formátumban a számbillentyűket normál módon használva, a 8. és 9. szám billentyűzése után a pénztárgép automatikusan beszúrja a „-„ jelet a számsorba, majd TL/KÉSZPÉNZ. 
 • Amennyiben a vevő magánszemély, tehát nincs adószáma, akkor csak TL/KÉSZPÉNZ

Ekkor a pénztárgép „FOLYTAT?” kérdésére, az IGEN = ST/RÉSZÖSSZEG vagy NEM = TÖRLÉS billentyűkkel lehet tovább lépni, vagy visszalépni.

Az ST/RÉSZÖSSZEG gomb megnyomása után a kijelző felső sorában megjelenik a „VISSZÁRU BIZONYL.” felirat. Ezt követen be kell billentyűzni az eredeti bizonylat tételsorait úgy, mintha értékesítenénk a tételeket, összeg, gyűjtő sorrendben, szorzás esetén a szorzást is használni kell, tehát nem lehet egy tételben a nyugta végösszegét beütni.

Visszáru bizonylatnál a felár/kedvezmény/engedmény nem használható, így az felárral növelt, illetve a kedvezménnyel/engedménnyel csökkentett összeget kell megadni.

Visszáru bizonylat esetében a vevőnek történ kifizetéshez csak a készpénz (TL/KÉSZPÉNZ) és a bankszámlára történ visszautalás (SHIFT+HITEL) fizetőeszköz típusok használhatóak, függetlenül attól, hogy az eredeti bizonylaton milyen fizetőeszköz szerepel. A készpénz esetében olyan mértékű kifizetés használható, amennyi készpénz abban a pillanatban a kasszafiók tartalom szerint rendelkezésre áll. A bankszámlára történ visszautalás választása esetén a „bankkártya” fióktartalma negatív is lehet, amennyiben annak állása a kasszafiók tartalma szerint alacsonyabb, mint a visszautalandó összeg.

A Rendelet értelmében a Visszáru bizonylat adóügyi bizonylat, így ezekre is vonatkoznak az adóügyi bizonylatok megőrzésére vonatkozó szabályok!

Visszáru bizonylat - Nyomtatható változat!

VISSZÁRU - VIDEO!

CSERE - VIDEO!